Friday 21 June 2024

Μπορεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο να κερδίσει τη δόξα για τελευταία φορά στο Euro 2024;

 

Η Πορτογαλία ξεκίνησε την εκστρατεία της στο Euro 2024 με μια δραματική νίκη 2–1 εναντίον της Τσεχίας, επιβεβαιώνοντας τις εταιριες στοιχηματων, σηματοδοτώντας ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το τελευταίο διεθνές τουρνουά του Κριστιάνο Ρονάλντο. Παρά το γεγονός ότι έχασε πολλές ευκαιρίες, η επιρροή του Ρονάλντο ήταν αισθητή, ιδιαίτερα όταν αγκάλιασε τον Φρανσίσκο Κονσεϊσάο, ο οποίος σκόραρε το νικητήριο τέρμα στις καθυστερήσεις.

Φαίνεται ότι είναι το τέλος μιας εποχής για την Πορτογαλία, με τον Ρονάλντο να παίζει πιθανώς στο τελευταίο του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στα 39 του χρόνια, η θρυλική καριέρα του θρυλικού είδωλου του ποδοσφαίρου είναι πιο κοντά στο τέλος της, ωστόσο η διαρκής ικανότητα και η ηγεσία του παραμένουν ζωτικής σημασίας για την εθνική του ομάδα.

Αν και η Πορτογαλία μπορεί να μην είναι το κορυφαίο φαβορί στις εταιριες στοιχηματων για το Euro 2024, ο Ρονάλντο σκοπεύει να κλείσει τη λαμπρή διεθνή καριέρα του με έναν ακόμη σημαντικό θρίαμβο. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν ομάδες όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία, που ξεκίνησαν επίσης τις εκστρατείες τους καλά στη φάση των ομίλων, αλλά θα είναι ένα ενδιαφέρον και ένα ραντεβού με πεπρωμένο εάν ο Ρονάλντο μπορεί να αποχωρήσει από το διεθνές παιχνίδι τόσο έντονα όσο ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ήδη ένας από τους πιο διακεκριμένους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ο Ρονάλντο γράφει ιστορία αγωνιζόμενος στο έκτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τα περισσότερα από οποιονδήποτε παίκτη.

Η καριέρα του ξεκίνησε στο Euro 2004 και παρά την ήττα από την Ελλάδα με 1–0 στην παράταση του τελικού, ο Ρονάλντο ξεχώρισε ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες σε νεαρή ηλικία, αποκτώντας ανεκτίμητη εμπειρία από παίκτες όπως ο Ντέκο και ο Λουίς Φίγκο. αν και θα έπρεπε να περιμένει μέχρι το Euro 2016 για να σηκώσει ο ίδιος το τρόπαιο.

20 χρόνια μετά την ήττα από την πατρίδα του και ο Ρονάλντο εξακολουθεί να σπάει τα ρεκόρ, γερνάει σαν καλό κρασί και να συνεχίζει να αποδίδει ως αιώνιος σκόρερ, με 130 γκολ σε 280 αγώνες για την Πορτογαλία, και τον υποστηρίζουν πολλοί για το χρυσό παπούτσι του διαγωνισμού.

Η σεζόν του 2023–24 ήταν εκπληκτική τόσο για τον σύλλογο όσο και για τη χώρα. Παρά την ηλικία του, τερμάτισε δεύτερος μετά τον Ρομέλου Λουκάκου στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ των προκριματικών του Euro 2024, χάνοντας ελάχιστα τη διάκριση μετά το ξεφάντωμα με τέσσερα γκολ του Λουκάκου την τελευταία αγωνιστική.

Από τότε που μετακόμισε στην ομάδα της Σαουδικής Pro League Αλ Νασρ Ριάντ, ο Ρονάλντο έχει δει μια αναζωπύρωση σε φόρμα και ηγεσία. Η απογοήτευση των τελευταίων μηνών του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου ήρθε σε ρήξη με τον Έρικ τεν Χαγκ, αντικαταστάθηκε από μια ανανεωμένη αποφασιστικότητα για νίκη.

Η μεταγραφή του Ρονάλντο στη Σαουδική Pro League ήταν μια πρωτοποριακή κίνηση που άνοιξε το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Η επιρροή του στο πρωτάθλημα ήταν μεταμορφωτική, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, με τους Νεϊμαρ, Σάντιο Μανέ και Λαπόρτ να ακολουθούν.

Αυτή η αλλαγή είναι εμφανής στον αξιοσημείωτο απολογισμό του με 44 γκολ σε 45 παιχνίδια για την Αλ-Νασρ. Αν και έχασε το King’s Cup, ο Ρονάλντο επικεντρώνεται τώρα στην προσθήκη ενός άλλου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη συλλογή του, με στόχο μια δεύτερη νίκη μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας το 2016.

Ο Ρομπέρτο ​​Μαρτίνεθ, ο οποίος ανέλαβε προπονητής της Πορτογαλίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, επανέφερε αμέσως τον Ρονάλντο στην αρχική ενδεκάδα, τονίζοντας τον απαραίτητο ρόλο του. Ο Μαρτίνεθ επαίνεσε τη συνέπεια και τη φυσική ικανότητα του Ρονάλντο, βασικά χαρακτηριστικά για την επιτυχία της ομάδας. Με περισσότερες από 200 συμμετοχές, ο Ρονάλντο λειτουργεί ως ανεκτίμητος μέντορας για την επόμενη γενιά παικτών της Πορτογαλίας.

«Όσο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, νομίζω ότι είναι καλύτερο να μιλάμε για στατιστικά», σημείωσε ο Μαρτίνεθ. “Ένας παίκτης που σκοράρει 42 γκολ σε 41 παιχνίδια για την ομάδα του δείχνει συνέπεια, φυσική ικανότητα να είμαστε πάντα σε φόρμα και με ποιότητα μπροστά στο τέρμα που πραγματικά μας αρέσει και χρειαζόμαστε. Δεν κάνουμε επιλογές με βάση το πού παίζουν οι παίκτες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη ομάδα και να καλέσουμε τους 26 παίκτες που αποτελούν την καλύτερη ομάδα Παρακολουθούμε την ατομική απόδοση και τον ρόλο των παικτών που έχουν στα αποδυτήρια από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι τώρα.

Ο Ρονάλντο συμμετέχει σε μια δυναμική επίθεση της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένων ταλέντων όπως ο Ντιόγκο Ζότα και ο Ζοάο Φέλιξ, σχηματίζοντας μια τρομερή επιθετική ενδεκάδα που υπόσχεται να προβληματίσει κάθε άμυνα. Με πρώιμους αγώνες ομίλων με σχετικά άπειρες ομάδες στην Τουρκία και τη Γεωργία, υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τον Ρονάλντο να σκοράρει και να χτίσει δυναμική.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ο Ρονάλντο μπορεί να οδηγήσει την Πορτογαλία σε μια ακόμη νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η πιθανή επιτυχία του θα σηματοδοτούσε μια ακόμη καθοριστική στιγμή στην εξαιρετική καριέρα του και θα πρόσφερε ένα κατάλληλο αντίο από την διεθνή σκηνή. Καθώς το Euro 2024 ξεδιπλώνεται, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Ρονάλντο, ελπίζοντας να παρακολουθήσουμε έναν τελευταίο χορό μεγαλείου στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή.

No comments:

Post a Comment